În ultima vreme toată lumea este într-o continuă căutare a naturalului. Plasticul a decăzut, falsul nu mai este la modă. Cu cât mănânci mai natural, mai neprocesat, cu atât ești mi sănătos. Cu cât cumperi mai puține produse de înfrumusețare ești mai blând cu mediul înconjurător. Așa că, în mod firesc, cu cât arăți mai natural, cu atât de apropii de noul standard al frumuseții. Machiajul a devenit discret, iar părul, chiar și vopsit, trebuie să arate cât se poate de natural.
Acesta este motivul pentru care tehnica balayage de vopsire a părului a ajuns să fie numărul unu pe lista preferințelor tuturor anul acesta. Deși acest procedeu de vopsire a apărut pentru prima oară în Franța anilor 70, abia în 2019 a devenit cunoscut peste tot în lume.
Ce înseamnă balayage
Semnificația cuvântului baleyer în franceză ne explică pe scurt despre ce este vorba. Cuvântul are sensul de a mătura sau a peria. Așa că balayage-ul este o tehnică de creare a unui efect de șuvițe prin ”măturarea” părului cu peria de vopsit. Pentru aceasta nu este necesară utilizarea foliei de aluminiu sau a altor elemente ajutătoare, pentru că vopsirea segmentelor de păr respective se face cu mâna liberă. Ceea ce trebuie reținut este că balayage este o tehnică de vopsire a părului și nu o culoare în sine!
Vă veți întreba probabil de ce vorbim despre balayage și nu despre o simplă creare de șuvițe? Motivul este că cele două tehnici sunt total diferite nu numai prin realizarea lor, dar și datorită rezultatului obținut. În cazul creării șuvițelor stilistul va separa câte o șuviță din părul tău, apoi o va vopsi cu nuanța dorită de la rădăcină în jos, aplicând culoarea în mod uniform, apoi o va înveli în folie de aluminiu. Rezultatul este obținerea unor șuvițe de culoare uniformă de sus până jos într-o culoare diferită de restul părului. În cazul cestei tehnici este destul de dificil să obții o împletire a culorii de vopsire a părului cu cea a șuvițelor. De aceea, de multe ori rezultatul arată nenatural și capătă un aspect ”dungat”.
Cum se obține balayage
Tehnica balayage are la bază o premisă naturală. Vopseaua nu este aplicată în mod uniform fiind trecută ușor peste păru cu pensula similar cu felul în care un pictor creează un fundal. Nu se insistă pe o anumită porțiune, iar aplicarea începe de la vârf spre rădăcină. Astfel, rădăcina va rămâne mai aproape de culoarea naturală, iar părul va trece spre o culoare mai deschisă la vârfuri. Un balayage efectuat corect trebuie să aibă ca rezultat un păr de o culoare similară cu cea a copiilor atunci când merg la mare. Părul va avea un aspect natural și nu va exista un anume pattern al culorilor.
Această tehnică se poate folosi indiferent de culoarea de păr avută, dar și pe diverse lungimi. Important este să folosim o culoare mai deschisă pe porțiunile pe care se face balayage. Deși aplicarea sa pe un păr scurt, precum o tunsoare tip pixie este mai dificilă și necesită o tehnică experimentată, este totuși posibilă. Cele mai frumoase efecte se obțin însă pe un păr cu o lungime medie și lungă, pentru că lungimea permite trecerea delicată între nuanțele de culori.
Contrar ideii generale că această tehnică este folosită doar pentru obținerea unor nuanțe blonde spre vârfuri, ea se poate folosi pentru a obține tonuri de orice culoare. Important este ca efectul final să fie același, și anume, închis la rădăcină și apoi mai deschis spre vârfuri printr-o trecere neforțată, naturală.
Dacă vă doriți obținerea prin balayage a unor șuvițe mult mai deschise decât nuanța naturală a părului, atunci va trebui să luați în calcul și un decolorat.
Întreținerea părului după folosirea tehnicii balayage
Vestea foarte bună este că fiind o tehnică ce lasă un rezultat aproape de natural, nu va fi nevoie să mergeți de la câteva săptămâni la salon. Dacă în cazul unui vopsit clasic unde tot părul este acoperit cu vopsea, balayage-ul presupune doar crearea cu pensula a unor tonalități mai deschise. Aceasta înseamnă că atunci când părul crește va exista o diferență insesizabilă între părul vopsit și cel crescut proaspăt la rădăcină. Faptul că părul pe care s-a folosit balayage are acest aspect natural de păr de vară, trecerea dintr-o nuanță în alta este foarte lină și nu contrastează.
Balayage-ul nu dăunează părului tău mai multe decât orice altă tehnică prin care se creează șuvițe cu ajutorul vopselei. Drept urmare, pentru a ajuta la sănătatea părului tău este recomandat să folosești atât un șampon, cât și un balsam profesional. Nu uita însă că este recomandat să folosiți balsamul abia după minim o săptămână de la vizita la salon. Astfel vopseaua se va fixa mai bine în firul de păr.
Deși această tehnica este azi la modă și are pate de o mare notorietate, este posibil ca ceea ce dorești tu să fie diferit de ceea ce îți imaginezi că presupune. Ceea ce vreau să subliniez este că cel mai bine este să asculți sfatul unui stilist profesionist și să accepți sugestiile sale. Este posibil ca acesta să nu îți recomande balayage ci mai degrabă tehnica șuvițelor sau o culoare ombre. Important este să stabilești ce anume îți dorești, să cauți o imagine ce seamănă cu ceea ce vrei și să îi arăți hairstylist-ului exact asta. Doar el îți va pute spune cum și dacă poate obține ce ai văzut tu și ai vrea. Tot el îți poate sugera și variante apropiate de ce îți dorești, dar potrivite ție.
Mit Sau Adevăr: Vopsirea Părului în Sarcină Este Periculoasă Pentru Bebeluș - Naste Natural
15 martie 2021[…] cu decolorantul, de aceea varianta cea mai bună pentru ele de a-și decolora părul este un balayage (crearea unui efect de […]